Koos van den Kerkhof

uit de pers

Dagblad de Limburger: interview met Koos van den Kerkhof over de opleiding Docent Creatief Schrijven

De schrijver en zijn opleiding

Donderdag 27 januari 2011
Download hier

Citaten uit de pers:

"Voor zijn gedichten kiest Koos van den Kerkhof meestentijds ook voor gewone (spreek)taal, want des te welsprekender en doeltreffender maakt. Het dagdagelijkse blootleggen in klare taal. Kennelijk wil hij de vogels, de lucht, de straten, de blikken trommels en de mensen op tweeëntwintig voor zichzelf laten spreken. Wat Oud Zink iets integers en fragiels meegeeft, want als Van Den Kerkhof had gekozen voor wollige, hermetiese bewoordingen had het geleken of hij ’eigenlijk’ veel meer aan het zeggen was dan hij zegt, waardoor datgene wat hij nu blootlegt alsnog weer verborgen zou zijn geraakt."

Tim Donker
De Recensent, www.derecensent.nl


"Koos van den Kerkhof bewijst dat ieder onderwerp tot een gedicht kan leiden. Het is alleen aan de dichter er die woorden, die vorm en die taal bij te vinden die passend is. Pas als het kloppend is, lijkt het af. In Oud zink is de boerenkool aan zijn gewicht. Dan blijf je er af. Net als van de woorden. Alleen een dichter die weet heeft van taal en het mes kan zo’n bundel schrijven."

Ezra de Haan
www. Literatuurplein.nl


"Oud zink bevat gedichten waarin Van den Kerkhof dicht bij huis blijft. Het zwemmen in de Maas uit zijn jeugd, op boten klimmend, met in het achterhoofd de prangende vraag of de meisjes je daarom bewonderen. Het stekelbaarsje dat hij vangt en in een weckglas zet. Waarnemingen van iedereen van zijn generatie. Het is de vorm die ze boven de waarneming uittilt."

Peter Janssen
De Limburger


"Het is poëzie met een wisselend karakter, soms verhalend dan weer sterk hermetisch, maar altijd staat de uitgekiende taal voorop met zinnen als: ’Slingerdronken dijken overstromen.’ Kerkhofs analytische gedichten laten de lezer buiten terwijl hij binnen staat. Maar een klein gezelschap zal zijn woorden herkennen en over de drempel heen willen stappen."

Biblion recensie
Bibi Dumon Tak

"Door het herschrijven is bijvoorbeeld het kabbelende water in het Leudal een smalle rivier van gedachten geworden."

Kees Verbeek
Zondagsnieuws


"Echt makkelijk geven de gedichten zich niet gewonnen. Je moet ze een paar keer lezen. Of beter nog fluisteren. Maar dan opeens openen ze zich en zuigen ze je naar binnen."

Sef Derkx
De Trompetter

uit de media

© Koos van den Kerkhof 2009 - 2021